19/09/2016

Recept vol voedingsstoffen: pompoensoep

Het seizoen is weer aangebroken. Een aantal jaar geleden was hij alleen in een natuurvoedingswinkel verkrijgbaar maar tegenwoordig is hij in iedere supermarkt te koop: de oranje pompoen. De pompoen heeft een mooie vorm met een prachtige herfstkleur. Met de tropische temperaturen van afgelopen tijd, denken we nog niet aan de herfst die komen gaat, maar straks gaan we weer naar binnen en worden de dagen killer, tijd om heerlijke verwarmende soep te maken. Voor een extra portie groente vol met mineralen en vitaminen.

Soep

Het maken van soep is al vele generaties oud, wie denkt er niet aan de soep met gehaktballetjes in het weekend  van oma of moeder, eerst werd de bouillon van vlees getrokken en daarna de ingrediënten er aan toegevoegd, zo werden de tomatensoep, kippensoep en groentesoep gemaakt.
Soep is van alle seizoenen,bij de zomer past een heldere bouillonsoep, de herfst een wat gevuldere soep van bijvoorbeeld tomaten, in de winter natuurlijk de erwtensoep en in het voorjaar een soep van verse voorjaarsgroente. Soep wordt meestal bij de hoofdmaaltijd gegeten maar kan ook goed als tussendoortje worden genomen.

Hoewel het maken van soep een tijdrovende klus lijkt, bestaat de meeste tijd uit wachten. Een liter verse bouillon maken is simpel.

Basisbouillon

Een simpele basisbouillon kan al bestaan uit water, 1 ui, 2 wortel, 1 prei en 1 stengel bleekselderij. Snijd de groente in grote stukken en houd in het water 30 minuten aan de kook op een laag vuur. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper. Dit is de basisbouillon.

Het recept: pompoensoep

Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
1 pompoen van ca. 1 kilo
1 ui, grof gehakt
1 liter bouillon
Kerrie  peper en zout naar smaak

Bereiding
Snijd de pompoen doormidden en schep met een lepel de pitten en draden eruit. Snijd de de rest in blokjes van 2,5 tot 5 cm.
Verwarm de olie in een pan, voeg de ui en de kerrie toe, laat de ui glazig worden.
Voeg de pompoen toe en de bouillon totdat de pompoen onder staat, laat 20-30 minuten koken, totdat de pompoen uiteen valt.
Pureer met een staafmixer.
Maak op smaak met zout en peper.

Variaties
Voeg er wat crème fraiche of kookroom aan toe voor een nog romiger smaak.
Pompoen met kokosmelk is ook een goede combinatie
Bij de ui kan ook een knoflookteentje worden gefruit
Combinaties met andere groenten zoals paprika, of wortel, of tomaat, of prei

Deze soep is een goede aanvulling voor het dagelijks menu van een oudere. De pompoensoep is zacht van smaak, vullend en zoetig.  Goed voor een extra portie groente vol met mineralen en vitaminen.

Dit recept is geschreven door natuurvoedingskundige Marja van Egmond.